fbpx

Miért optimális eszköz a mintavételes munkanapfelvétel az iparban?

A “klasszikus” iparágakban, – úgy mint a gépgyártás, készülékgyártás vagy megmunkálás – a legkisebb részletek igen fontosak. Az egyes munkadaraboknál sok esetben ezredmillimétereken múlik az, hogy egy termék tökéletes, vagy éppen selejt lesz. Üzemi megmunkáló gépeknél pedig néhány kW elektromos teljesítményen múlik az, hogy a gép megfelelően működjön.

Ahhoz pedig, hogy egy vevői megrendelést a legkisebb költségszinten tudjuk legyártani, gyakran meg kell fogni minden egyes fillért.

Annak érdekében, hogy versenytársai közül kitűnjön és lépést tudjon tartani modern korunk Ipar 4.0 technológiai fejlődésével, nem csupán innovatív- és vállalkozói készségekre, valamint magasan képzett és elhivatott alkalmazottakra van szükség, hanem a legapróbb részletekre való rálátásra a gyártás, a minőségbiztosítás, a logisztika és az adminisztráció területén.

És pontosan itt jön képbe a mintavételes munkanapfelvétel, vagy másképpen Multimoment Analysis (MMA). Ez egy olyan speciális statisztikai mintavételi technika, amely munkafolyamatok, anyag- és információáramlási adatait gyűjti össze gyorsan, egyszerűen és hatékonyan, számszerűsítve ezzel az egyes tevékenységekre fordított munka- és üzemórákat.

Számos olyan követelmény van, amelyek meghatározóak az ipari vállalatok sikere szempontjából, és amelyeket teljesíteni kell. A siker egyik alapfeltétele, hogy a termelést támogató folyamatokat optimálisan igazítsuk a termelési folyamatokhoz. Annak biztosítása érdekében, hogy a legyártott termékek a legmagasabb minőségben és a kívánt ütemezésben érkezzenek meg vevőinkhez, hatékonyan szervezett minőségbiztosításra, karcsúsított (LEAN) gyártási- és adminisztrációs struktúrára, ill. optimális időgazdálkodásra van szükség. A versenyképesség biztosítása érdekében folyamatos fejlesztésekre és beruházásokra is szükség van – akár munkaerőbe, gyártó gépekbe vagy mindkettőbe egyszerre.

A munka mintavételes vizsgálata részletes információkat nyújt a fent felsoroltakról – és még sok minden másról – könnyen hozzáférhető formában. A tevékenységi tanulmány átfogó, ugyanakkor egyszerű és mindenekelőtt az adatvédelmi előírásoknak megfelelő adatgyűjtés révén megválaszolja a vállalat számára releváns kérdéseket.


A korábban elméletben kalkulált ciklusidők illeszkednek-e a fizikai gyártási folyamathoz?
  
Jól szervezett-e az adminisztráció, mint szükséges feladat, vagy csupán időpazarló tevékenység?
  
Átruházhatók-e ismétlődő, egyszerű feladatok azokra az alkalmazottakra, akik kevesebbe kerülnek a cégnek?
 
Mindenki a munkautasítása szerinti végzi napi feladatait?
 
Ön is szeretné tudni a fenti kérdésekre a választ ?

Esetleg új üzleti területre kíván terjeszkedni, de nem szeretné növelni saját alkalmazottainak számát vagy kiszervezni azt?

Ha szeretné tudni, hogy cégénél mennyire hatékonyak munkafolyamatai, van-e bennük kapacitástartalék, netán szűk keresztmetszet és hogy hol takaríthat meg költséget, akkor keressen meg bátran!

Friss bejegyzések

Fórián Lóránd

MMA az értékesítésben

Értékesítőként az időgazdálkodás kétségkívül az egyik legnehezebben elsajátítható készség. Egy ügyfél előnyben részesítése egy másikkal szemben döntő része lehet egy elszalasztott üzleti lehetőségnek. Éppen ezért

Tovább olvasom »