fbpx

MMA az értékesítésben

Értékesítőként az időgazdálkodás kétségkívül az egyik legnehezebben elsajátítható készség. Egy ügyfél előnyben részesítése egy másikkal szemben döntő része lehet egy elszalasztott üzleti lehetőségnek. Éppen ezért a jól megtervezett időgazdálkodási terv és menetrend az egyik legfontosabb alapja az erős értékesítési hónapnak.

A sales-es munkatársaknak sok esetben több feladatot kell elvégezniük, sokszor egyidejűleg is, ezért legtöbbször úgy érzik, a munkanapjuk túl rövid ahhoz, hogy ki lehessen rá mondani nap végén: ez egy hatékony nap volt!

De tényleg sokszor van ez így? 

Ebben a cikkben megtudhatja, hogy az MMA multimoment felméréssel miként azonosíthatja az időrabló, időigényes és hatékonyságromboló tevékenységeket értékesítési munkája során.

Melyek valójában a legnagyobb időpazarló tevékenységek az értékesítési folyamatban?

Sajnos az adminisztrációs tevékenység egy igen kellemetlen, ámbár szükséges rész az értékesítésnek, függetlenül attól, hogy irodában vagyunk-e, vagy éppen terepen. 

Nem hiába soroljuk ezen adminisztratív feladatokat az időigényes feladatok közé, amelyekkel sajnos minden nap meg kell küzdenünk. Egy másik időrabló „tényező” – különösen az értékesítési képviselők körében – a kedves leendő ügyfél. Nevezetesen akkor, amikor a megbeszélt találkozót rövid idővel előtte lemondja. A kihívás ebben az esetben az, hogy az így kialakult holtidőt, hogyan lehet áthidalni – hacsak nem tud azonnal áttérni egy másik feladatra. 

Az ügyféllátogatások és találkozók szintén lehetnek időrabló tevékenységek, amikor is nem éppen célorientált beszélgetéseket folytatunk le a kedves klienssel. De ide sorolhatjuk az éves kiállításokat és bemutatókat is. Mennyi időt tölt el ezeken „tétlenül” ahelyett, hogy egy potenciális ügyféllel tárgyaljon? Milyen gyakran “cseveg csak úgy” a már meglévő ügyfeleivel ahelyett, hogy új üzleti kapcsolatokra tenne szert? Már a régóta szakmában lévő, évtizedek óta dolgozó értékesítő kollegák is meglepődnek néha, mennyi időt is töltenek el haszontalan tevékenységekkel egy normál munkahetük alatt. 

És éppen ezen holtidőket és tevékenységeket tudjuk nyakon csípni egy mintavételes munkanapfelvételi felmérés során. 

Lehet, hogy eddig csak sejtése vagy csupán benyomása volt arról, hogy pontosan mennyi időt is pazarolt el, de az MMA felméréssel ezeket számszerűsítheti, így hatékonyan tudja majd kiküszöbölni ezeket a jövőre vonatkoztatva. A felmérés idő- és költségráfordítása pedig néhány hónap alatt megtérül!A mintavételes munkanapfelvétel egy olyan speciális statisztikai eljárást alkalmaz, amellyel a begyűjtött adatok reprezentatívan bemutatják a teljes munkafolyamatot. 

A multimoment analízis legfőbb tulajdonsága az, hogy az adott folyamatra, munkára, vagy tevékenységre összpontosított erőforrásokról mért adatokat és tényeket prezentál, ill. azonosítja folyamatainak főbb veszteségeit. 

Az elemzés így lehetővé teszi azt, hogy azonosítsuk és különválasszuk az értékteremtő tevékenységeket az időpazarló és értéket nem teremtő munkafolyamatoktól. Ha eddig csak sejtése volt ezekről, most valós számokat fog látni.

Ha Ön sales-es vagy key account managerként szeretné megtudni, hogy mely elkerülhető feladatok és folyamatok pazarolják el az Ön értékes idejét, vagy éppenséggel mennyire hatékonyak munkamódszerei, akkor feltétlen ajánlom figyelmébe az MMA módszerét. 

Az elemzéssel az is kimutatható, hogy pontosan hány munkaórát szánt meglévő és potenciális vevőire, mennyit töltött utazással, adminisztrációval, email írással, stb. Minimális kezdeti beállítással és erőfeszítéssel ez az eljárás olyan értékes információt fog Önnek adni, amivel növelheti és fejlesztheti teljesítményét, bármely területen is dolgozik.


Kérdése van, megrendelné az elemzést? Kattintson.

Friss bejegyzések

Fórián Lóránd

MMA az értékesítésben

Értékesítőként az időgazdálkodás kétségkívül az egyik legnehezebben elsajátítható készség. Egy ügyfél előnyben részesítése egy másikkal szemben döntő része lehet egy elszalasztott üzleti lehetőségnek. Éppen ezért

Tovább olvasom »