fbpx

Erőforrás elemzés
Cége folyamatainak átvilágítása

Az MMA multi-moment-analízis egy olyan elemzés, mellyel feltárható munkafolyamatainak veszteségei, így folyamatjavulást és megtakarítást érhet el.
Segítségével számszerűsítheti humán- és gépi erőforrás költségeit.

Multi-moment-analysis

Az MMA, azaz a multi-moment-analysis – magyarul mintavételes munkanapfelvétel – egy világszínvonalú elemzési módszer munkafolyamatok teljesítmény és hatékonyságának elemzésére. Világszerte alkalmazzák a vállalat humán- és eszköz erőforrásainak felméréséhez, elemzéséhez és optimalizálásához.

Az elemzéssel pontosan meghatározható, hogy mennyi időt dolgoznak munkatársai egy adott folyamaton, tevékenységen vagy projekten, azaz számszerűsíthetővé válnak az eddig csak becsült emberi- és gépi erőforrás költségei.

Mérhetővé válik az is, hogy a munkájukhoz használt szoftvereket, eszközöket vagy gépeket milyen arányban használják.

Az MMA olyan döntéstámogató elemzés, mellyel számszerűsítheti üzleti folyamatait, legyen szó gyártási, logisztikai vagy éppen irodai folyamatokról, kezdve a raktártól egészen a menedzsment szintig bezárólag.

Segítségével felszínre kerülnek az időpazarló és értéket nem teremtő tevékenységek.

Az MMA lehetővé teszi a munkaköri feladatok, teljesítményi kompetenciák és szervezeti munkafolyamatok gyors felmérését, elemzését és ellenőrzését.

Hatékonyan visszacsatolja azt is, hogy munkatársai a munkautasításuk szerint dolgoznak-e.

Hogyan működik?

Az MMA egy online platformra épülő, PC-n és mobil applikáción is futtatható adatgyűjtő, megjelenítő és kiértékelő szolgáltatás. Rendkívül egyszerű, nem igényel telepítést és bonyolult konfigurációt.

A program véletlenszerű időközönként az általunk definiált és meghatározott kérdéseket teszi fel arról, hogy éppen milyen tevékenységet végeznek munkatársai, és azt milyen szoftverrel, eszközzel, vagy géppel (pl. üzemben) hajtják végre.  Csupán 1-3 kérdésre kell válaszolnia munkatársainak, amit a program egy felugró ablakban jelez. A kérdések megválaszolása nem igényel jelentős munkaidő ráfordítást (néhány másodperc),  és nem akasztja meg a napi munkamenetet.

Az adatgyűjtés kb. 1-2 hétig tart.

Az elemzés végén számszerűsített riportot kapunk arról, hogy munkatársai ez idő alatt, mely tevékenységekre mennyi időt szántak, így pontosan számszerűsíthető lesz az egyes tevékenységekre, projektekre szánt erőforrások humán- és gépi erőforrás költségei.

A felmérés során felszínre kerülnek továbbá cége időrabló és értéket nem teremtő tevékenységei, arányuk és eloszlásuk.

Az egyes dolgozók tevékenységeinek összességéből pedig következtethetünk a teljes vállalat működési hatékonyságára, szűk- vagy éppen bő keresztmetszeteire.

Multi-moment-analysis​ előnyei

Gyors

Már 1-2 héten belül napvilágra kerülnek munkafolyamatainak szűk- ill. bő keresztmetszetei.

Egyszerű

Az MMA alkalmazás nem igényel telepítést, futtatható PC-n és mobiltelefonon is, nincsen helyhez kötve. 

Hatékony

A statisztikai algoritmuson alapuló eljárás 95%-os megbízhatóságú eredményt ad.

Átfogó

Az egyéntől kezdve az egész szervezeti egységen át, akár a teljes vállalatra vonatkozóan átfogó elemzést nyújt. Alkalmazható irodában, raktárban, üzemben, home office-ban, külső helyszínen, bárhol.

Rugalmas

Az adatgyűjtés nem igényel többletmunkát a dolgozók részéről, csupán néhány egyszerű kérdést kell megválaszolni 10-15 perces időközönként.

Rövid megtérülésű

A módszerrel felszínre került veszteségforrásait megszűntetve, megtakarítást és folyamatjavulást ér el. A felmérés költsége akár már 1-1,5 hónapon belül megtérülhet.

Milyen folyamatok és adatok mérhetők?

Munkafolyamatok elemzése

Számszerűsített adatokat kap arról, mely tevékenységre és folyamatra mennyi időt szánnak munkatársai. Nincsen helyhez kötve, alkalmazható a cégen belül és kívül,vagy akár home office-ban is. Alkalmas fizikai és szellemi munkakörök elemzésére a gyártástól kezdve, a raktári, logisztikai folyamatokon át, egészen a menedzsment szintig bezárólag.

Eszközkihasználtság elemzése

A felmérés információt nyújt Önnek arról, hogy cége eszközei, gépei, targoncái vagy szoftverei milyen mértékben vannak kihasználva, mely igen fontos döntéselőkészítési információ.

Dolgozói elégedettség mérése

Az elemzéssel egyidejűleg felmérhető munkavállalóinak elégedettségi szintje és leterheltsége. Az eredmények segítségével átszervezheti a napi tevékenységek újrafelosztását, mellyel tovább növeli munkatársai elköteleződési szintjét, valamint egyenletessé teheti leterheltségüket is.

Munkakörnyezet és a folyamatok minősége

Az elemzéssel felmérhető, hogy egy adott munkfolyamat mennyire optimális, és azt milyen hatékonyan tudják munkatársai elvégezni. Visszacsatolást kap arról, hogy munkatársai a munkautasításuk szerint dolgoznak-e.

Folyamatfejlesztés hatékonyságának mérése

Az MMA multimoment elemzés a LEAN szemléletmódú vállalati folyamatfejlesztés egyik kiválóan használható és hatékony eszköze.

Segítségével felmérhető a fejlesztés előtti- és utáni (Check), azaz a megvalósult állapot, így számszerűsített adatai lesznek fejlesztései hatékonyságáról.

Mely területeken alkalmazható?

Logisztikai folyamatok

Raktár, gyártáskiszolgálás , komissiózás, anyagmozgatás szűk keresztmetszeteinek, veszteségforrásainak feltárása.

Az anyagmozgató gépek és raktári dolgozók kiterheltségének felmérése.

Segítségével meghatározható a szükséges emberi- és gépi erőforrás.

 

Gyártási folyamatok

A produktivitás hatékonyságának felmérése.

Az egyes gyártási tevékenységek és a ráfordított munkaórák meghatározása, időbeni eloszlása. A szűk- és bő keresztmetszetek feltárása, a veszteségek és értéket nem teremtő folyamatok azonosítása, kiiktatása.

Szolgáltató cégek

Munkafolyamatainak összetétele, struktúrája ill. a projektekre, feladatokra fordított munkamennyiség meghatározása dolgozói, szervezeti szinten.

A felhasznált eszközök, gépek és szoftverek kihasználtságának elemzése, döntéselőkészítési adatok visszaigazolása.

Irodai folyamatok

Az egyes feladatokra fordított munkaidő meghatározása, napi és heti eloszlása.

Az MMA hatékonyan feltárja, hogy mely területeken vagy szervezeti egységben szükséges a  munkafolyamatok átszervezése, és a feladatok újra-elosztása.

Az irodában vagy home office-ban dolgozó munkvállalók tevékenységének átvilágítása, az egyén, pozíció(k), szervezeti egységek és telephelyi szinten.

 

Értékesítési folyamatok

Az érékesítésben dolgozók tevékenységének felmérése, az értéket nem teremtő és időpazarló részek feltárása, azonosítása.

Az egyes vevőkre fordított erőforrások és munkaidő meghatározása.

Management

A vezetők és a menedzsment tevékenységének felmérése: az egyes feladatokra fordított munkaidő meghatározása, napi és heti eloszlása. A vezetői tevékenységek időpazarló részeinek megvilágítása.

Mennyibe kerül az elemzés?

Az MMA multimoment folyamatfelmérés díja a résztvevők számától függ nagy mértékben. 

A végső árképzés az alábbi három csomagban foglaltak szerint alakul:

1. Amennyiben Ön saját maga szeretné elvégezni a teljes elemzést, akkor úgy számolhat a táblázatban megadott árakkal. A feltüntett árak, csak az MMA platform licence használatának díjai, nem tartalmaz tanácsadási és elemzési díjat!

Előnye: kedvező ár, nincs szükség program telepítésre, azonnal indítható.

2. Amennyiben tanácsadási szerződés keretein belül szeretné megrendelni az elemzést, úgy kérem vegye fel velem a kapcsolatot a pontos árajánlathoz. Az elemzés pontos menetéről lejjebb olvashat.

Előnye: személyes konzultáció, munkatársi oktatás, elemzés és kiértékelés, optimalizálási lehetőségek feltárása, majd egy projekt záró prezentáció

3. Amennyiben Önnek tanácsadói, logisztikai vagy lean folyamatfejlesztői rendszeres licence díjakra lenne szüksége, úgy kérem vegye fel velem a kapcsolatot a partnerségi szerződéshez kötött árajánlathoz.

  • 2 - 9 fő 60.000,- Ft/fő
  • 10 - 20 fő 55.000,- Ft/fő
  • 21 - 30 fő 50.000,- Ft/fő
  • 31 < fő 45.000,- Ft/fő

Rendelje meg most!

Hogyan néz ki az elemzés pontos mente és átfutási ideje?

1.  Árajánlat, megrendelés

A részletek pontosítása után írásban elküldöm Önnek árajánlatom, majd amennyiben elfogadja és megrendeli, megkötjük a szerződést.

2.  előkészítési fázis

Ebben a fázisban átbeszéljük, hogy pontosan mi is a felmérés célja a kedves Megbízó részéről, milyen output-okat, és milyen egyéb információkat szeretne számszerűsítve látni cége működéséről.

Ebben történik a felmérés előkészítése, az MMA analízis konfigurációja, ill. az elemzésben résztvevő munkavállalók oktatása is.

Amennyiben a szükséges beállítások készen vannak, jön egy ún. tesztüzem, ami alatt még korrigálhatóak a kezdeti paraméterek.

A munkavállalók számától függően ez kb. 2-3 napot vesz igénybe.

3.  Felmérési fázis

Az MMA felmérési fázisa kb. 1-2 hetet vesz igénybe, amely idő alatt minden nap, minden résztvevő, minden előre meghatározott tevékenységét rögzíti a rendszer munkaidőben (szünetek kivételével). Az adatgyűjtés mobiltelefonon, vagy PC-n keresztül történik.

A kedves Megbízó céljától függően, beállíthatóak ún. anonimitási szintek, azaz a rendszer csak a válaszokat és egyéb attribútomukat rögzíti, de a konkrét személy nem lesz beazonosítható. Mindenképpen szükséges egyeztetni a munkavállalói szakszervezettel is.

A felmérés folyamatosan monitorozható a Megrendelő részéről egy online dashboard-on keresztül.

4.  Elemzés, kiértékelés, prezentáció

A felmérés végeztével a kapott adatok alapján következik a kiértékelés és elemzési fázis. Ebben a részben feltárom a potenciális veszteségeket, javítandó részeket, és megoldási javaslatot adok a folyamatok optimalizálására.

Különféle kimutatások készíthetők el, az adott munkavállaló, műszak, pozíció, osztály, üzemrész vagy szervezeti egységek szintjén is, és akár több telephelyre is elvégezhető a felmérés.

A kiértékelés és elemzési rész kb. 3-4 napot vesz igénybe.

5.  Opcionális: 

Amennyiben a kedves Megbízó szeretné a megvalósított fejlesztések hatásait, eredményességét is alátmásztani, ez esetben javasolt egy 2. felmérés elvégzése a már bevezetett folyamatjavító intézkedések után  (PDCA, vagy DMAIC ciklus szerint), melyre -15% kedvezményt biztosítok.

Az MMA mintavételes munkanapfelvétel tökéletesen alkalmas arra, hogy a fejlesztések hatásait és eredményességét visszacsatolja Önnek számszerű adatokkal.